Results

Tower Bridge

Gammal och ny teknik i skön förening

Inför 120-årsjubileet av legendariska Tower Bridge i London, monterade Glassolutions ett 11 meter långt glasgolv på brons gångbana. Golvet gör det möjligt för besökare att blicka ned på floden, vägar och trottoarer från 42 meter över Themsens yta.


Bakgrund

Tower Bridge invigdes 30 juni 1894 av prinsen av Wales, som senare skulle bli Edward VII, och den är en av Londons mest symbolladdade byggnadsverk. När bron stod färdig 1894 hade det tagit åtta år, fem huvudentreprenörer och idogt slit av 432 arbetare att bygga den.

Monteringen av glasgolvet längs den högt belägna gångbanan är den mest synbara förändringen av byggnadsverket sedan invigningen 1894. Den nya häpnadsväckande attraktionen erbjuder inte bara en spektakulär vy över Londons gatuliv utan också över bromekansimen. Den gör det också möjligt att se broklaffarna hissas precis över Themsen.


Använda produkter

GLASSOLUTIONS vann upphandlingen av entreprenaden att konstruera och bygga det enkelsidiga glaset som har monterats på de två 11,5 meter långa gångbanorna på Tower Bridge.
De befintliga golven avlägsnades och en karm av stål  sattes på plats. På den monterades de nya 80 millimeter tjocka golvpanelerna uppbyggda av sju lager glas. Till panelerna användes  det laminerade lågemissionsglaset PLANITHERM ULTRA N, flintglaset DIAMANT och halkskyddsglaset LITEFLOOR. Resultatet blev en konstruktion som klarar att bära vikten av sex elefanter!

Det specialkonstruerade glasgolvet är extremt tåligt: det kan stå emot yttre våld i form av oväder och sammanstötningar med passerande båtar, och det är extremt slitstarkt. Lika avgörande var det att förhålla sig till direkt påverkan på glasgolven och att bygga in möjligheten att på ett smidigt sätt reparera eventuella skador orsakade av de drygt 600.000 besökarna per år. Därför har man monterat ett skyddande glaslager, som snabbt och smidigt kan bytas ut. Vid en eventuell skada kan glaslagret ersättas inom åtta timmar utan att det påverkar konstruktionens egenskaper.


Resultat

Denna prestation kan tillskrivas yrkesskickligheten hos Glassolutions personal i kombination med kunnandet hos ingenjörerna på Tower Bridge. Det nya glasgolvet monterades utan några som helst störningar för fordons- och gångtrafiken över bron, eller för båttrafiken nedanför.

Tower Bridge är en av Londons mest välkända silhuetter. Den är synlig från alla delar av staden. Samtidigt har dess gångbanor varit den enda platsen där man inte har kunnat njuta av utsikten över staden. Nu har den upplevelsen blivit möjlig på det mest spektakulära sätt!


Produkter

Glasgolv

Glasgolv kombinerar stil och design med säkerhet och hållbarhet. Samtidigt som det släper in det naturliga dagsljuset.

"För första gången kan besökare uppleva en ögonblicksbild av London och Themsen och dess trottoarer, vägar och farleder."

 

 

Chris Earlie, affärsansvarig vid Tower Bridge

Like this project ?