Det nya Akropolismuseet är indelat I tre delar: bottenplan, mittsektion och övervåning. Fasaden utgörs av en VARIO-glasvägg med solskyddande isolerglas, ett andra glasskikt består av STADIP laminerat säkerhetsglas. Glasskiktet hålls fixerat på 70 centimeters avstånd från fasadens insida med hjälp av distanser av glas, och det svävar 2,25 meter över undergolvet.
Museets bottenplan svävar på pilotis – eller pelare – över de pågående arkeologiska utgrävningarna, och skyddar fyndplatsen med ett nätverk av pelare som är noggrannt utplacerade I samverkan med experter. Detta våningsplan rymmer museientrén, men också utrymmen för tillfälliga utställningar, en hörsal och alla administrativa lokaler.
En glasramp leder över utgrävningsplatsen till den centralt belägna utställningshallen – ett spektakulärt rum med dubbel takhöjd och höga kolonner. I hela museet, men I synnerhet I de arkeologiska utställningslokalerna på bottenplanet är glasgolv konstruerade med hjälp av LITE-FLOOR flitigt förekommande.
Det övre planet omges av ett transparent hölje som erbjuder idealiska ljusförhållanden för utställningen av skulpturer. Skulpturerna kan betraktas med Akropolis som fond, men de är också synliga från Akropolis. Vid konstruktionen av fasaden, som är beklädd med svart emaljerad EMALIT, har man utnyttjat den allra senaste glastekniken för att skydda utställningslokalen från stark hetta och solsken.
Vid sidan av marmor och betong är utan tvekan glas det material som dominerar museibyggnaden. Mer än 80 procent av alla synliga ytor – exteriört såväl som interiört – täcks av glas.