Results

Eiffeltornet

Ett modernt och ekologiskt tekniskt mästerverk

Det nya glasgolvet är det senaste nyheten på Eiffeltornet I Paris. Glassolutions har levererat ett golv av halksäkra glasplattor (LITE_FLOOR XTRA GRIP) till tornets första våningsplan. 57 meter över marken erbjuder det en tvåfaldig sensation – den fantastiska utsikten över staden och över tornet självt.


Bakgrund

Över 250 miljoner människor har besökt Eiffeltornet, den världsberömda symbolen för Frankrike, sedan det öppnades för 125 år sedan. Den franske arkitekten Alain Moatti ledde projektet att restaurera tornets första våningsplan med en yta av 5,400 kvadratmeter. Syftet var att tillföra ett nytt perspektiv på staden. Därför ville man förvandla det tidigare helt obemärkta golvet till en av de mest spektakulära sevärdheterna i dagens Paris. Målet uppnåddes genom att man anlade ett räcke av glas runt utsiktsterassen som löper runt den central delen av tornet och ett glasgolv i dess anslutning. Därigenom möjliggjorde man en häpnadsväckande vy över staden nedanför och även över själva tornet.


Använda produkter

Till konstruktionen av den 130 kvadratmeter stora gångbara glasytan utvecklade Glassolutions de halkfria glasplattorna LITE-FLOOR XTRA GRIP, som tillverkas av Eckelt Glas I Österrike. Målet var att uppnå maximal genomskinlighet utan att det gick ut over den viktiga halkskyddsaspekten.

GLASSOLUTIONS ECKELT I Österrike, som är inriktat på förädling av glas till stora arkitektoniska projekt världen över, tillverkade 64 glaselement med skiftande geometrisk form. De 32 millimeter tjocka LITE-FLOOR-plattorna av glas består av treskiktigt laminerat säkerhetsglas med förstärkande mellanskikt. Varje glaselement klarar vikter upp till 500 kg/m2, och garanterar maximal säkerhet för besöksmassorna. Det speciellt utvecklade screentrycket XTRA GRIP garanterar ändamålsenligt skydd och halkskydd. Det högkvalitativa trycket på LITE-FLOOR XTRA GRIP-elementen bidrar till den nya poroduktens enastående mekaniska och estetiska egenskaper.


Resultat

Restaureringen av det första våningsplanet tog ungefär två och omfattade också en total upprustning av butik och restaurang, och ett museum till minne av tornets konstruktör Gustave Eiffel. Med solpaneler och vindkraftsturbiner för energiutvinning är det första våningsplanet ett strålande exempel på ekologisk design. Innan renoveringen var många turister enbart intresserade av att åka upp till det högst belägna våningsplanet, nära tornets topp. Den svindlande upplevelsen av glasgolvet har ökat det första våningsplanets attraktionskraft högst avsevärt, och nu väljer många besökare att pröva den upplevelsen.


Produkter

Glasgolv

Glasgolv kombinerar stil och design med säkerhet och hållbarhet. Samtidigt som det släper in det naturliga dagsljuset.

"Jag valde att behålla de originalets geometriska form, men jag gjorde en modernare tolkning genom att förlänga diagonalen."

Alain Moatti, Arkitekt & grundare på arkitektfirman Moatti-Rivière

Like this project ?