Results

Adi Dassler Brand Center (ADBC)

En gnistrande svart kristall i opposition mot tiden

Glassolutions levererade glasfasaden som ger Adi Dassler Brand Center (ADBC) formen av en svart monolit. Byggnadsverket, som fått namnet Black Crystal, ligger i anslutning till Addidas huvudkontor. Det symboliserar känslan av tid: tidlös sedd utifrån och tiden i rörelse från insidan.


Bakgrund

2006 designade den österrikiska arkitektfirman Ouerkraft Adidas nya företagscampus och centrum för event, presentationer, produktvisningar och konferenser. Adi Dassler Brand Center byggdes med syftet att representera varumärkets  värdegrund : den svarta kristallen markerar dess oberoende av modetrender. Genom interaktionen mellan arkitekturen och det omgivande landskapet förmedlar den svarta monilitiska glaskonstruktionen varumärkets orubbliga magi. Arenan inuti ger uttryck för dess ständiga utveckling och framtidsinriktning.


Använda produkter

ADBC-centret och dess 5000 kvadratmeter stora hall utgör en enkel form, i princip bygger den på konceptet av en låda inuti en annan. Den yttre lådan är ett hölje av glas och stål och den inre är tillverkad av prefabricerad betong.

Under dagtid ser man från utsidan bara ett homoget svart skimrande stenblock. Till och med dörrarna är osynliga! Vid konstruktionen av glasfasaden har man använt VARIO-systemet med grått PARSOL-glas. Detta ger byggnaden en sparsmakad elegans som  blivit ett perfekt uttryck för Adidas varumärkesidentitet. Samtidigt var det nödvändigt att i största möjliga mån hålla interiören fri från störande element. Detta för att byggnaden enkelt ska kunna anpassas till event av olika slag. Foajen ansluter till en rymlig arena med en nedsänkt scen och upphöjda rader av sittplatser. 24 projektorer förvandlar den motsatta väggen till världens bredaste bioduk och ljudeffekter framkallar de känslor som eftersträvas.


Resultat

Adidas huvudbyggnad symboliserar den perfekta sammansättningen av företagets identitet; tidlös utifrån och i kontunuerlig utveckling mot idrott och ny teknologi sedd från insidan. Dessutom är anläggningen multifunktionell. Den gör det möjligt för kunder, anställda och gäster att använda den rymliga arenan till avkoppling och som en avspänd mötesplats.


Produkter

Klarglas

Ett komplett utbud av extra klart glas om kan anpassas till manga olika applikationer.

“Vid projekteringen av fasaden var den tekniska utmaningen att skapa ett enhetligt, transparent hölje utan skarvar, som likt en glaskupa täcker alla utställningslokaler, lagerutyrmmen och publika ytor. Vår intention var att The Black Crystal skulle bli en jämn och transparent storskalig form med skapra kanter – utan expansionsfogar eller sektioner ”

Querkraft Architekten

Like this project ?