Results

Iskristaller på utsidan av fönsterglas

Nu när kung Bore fått härja fritt ett tag och vårt avlånga land dragit på sig ett tjockt snötäcke har frågorna till oss om iskristaller på fönsterglas strömmat in.

Häromdagen när temperaturen i Emmaboda visade på -14 ringde ett företag i Stockholm och berättade om problem med iskristaller som bildats på utsidan av flertalet fönster på deras kontor. Företaget hade efter julledigheten flyttat in i nyrenoverade lokaler med nya fönster och kunde därför inte förstå varför de vissa dagar inte såg ut för utvändig kondens och iskristaller. Jag lugnade dem med att berätta att utvändig kondens och iskristaller inte är skadligt utan ett bevis på fönstrets goda isoleringsförmåga.

De nya energieffektiva fönster, med energiglas, som nu sitter på deras kontor hindrar rumsvärmen från att stråla ut vilket gör att det yttre glaset blir mycket kallare än i kontorets gamla fönster som hade sämre isoleringsförmåga. När det är kallt och stjärnklart, förlorar det yttre glaset värme genom utstrålning mot natthimlen. Temperaturen på det yttre glasets yta sjunker under lufttemperatur och dess daggpunkt. Om luftfuktigheten samtidigt är hög, sker kondensutfällning mot den kalla rutan. Om glasets yttemperatur sjunker under noll grader kan iskristaller bildas på rutan.

Läs mer om våra ENERGIGLAS

01/22/2016 - 08:20
Event