Results

Hallå dagsljus!

Sakta men säkert har våren börjat röra på sig. Ljuset har kommit tillbaka till vårt avlånga land. Nu är det ljust både när jag åker ned för landborgen på Öland för att lämna på dagis på vägen till jobbet och när jag kommer hem efter en lång arbetsdag. Allting känns lättare och det är till stor del ljusets förtjänst. Detta eftersom dagsljuset har en påtaglig effekt på oss människor. Vi blir piggare, gladare och har mer energi.  

I artikeln ”Dagsljus lika viktigt för hälsan som motion” som publicerades förra året i DN framgår det även att människan har ett behov av att kunna orientera sig och att det är en trygghet att ha överblick. När det blir ljusare kan vi människor se över längre sträckor och på så sätt få mer kontakt med omvärlden, som är viktigt för oss människor.

För att optimera sitt välmående så gäller det att vara ute så mycket som möjligt under dagarna och verkligen dra nytta av dagsljuset. Men många av oss tillbringar liksom jag 8-9 timmar instängda på ett kontor och hinner i bästa fall lapa lite solljus under några minuter på lunchrasten. Men är det tillräckligt?

Eftersom vår livsstil gör att vi tillbringar mer tid inomhus än tidigare måste vi ställa högre krav på dagsljusnivån samtidigt som vi måste öka öppenheten i byggnader för att ge oss kontakt med omvärlden. Men detta måste ske på ett energieffektivt sätt för att minska belastningen på den globala miljön. Energianvändningen måste begränsas genom låga värmeförluster, lågt kylbehov, effektiv värme- och kylanvändning och effektiv elanvändning. Kraven på mer energieffektiva byggnader driver utvecklingen mot mer energibesparande produkter och i dag är det fullt möjligt att bygga med stora fönster och glasytor utan att få problem med värmeförluster, överskottsvärme eller kallras.

Med det breda sortiment av olika isolerglas kombinerat med energiglas och solskyddsglas med energisparglasfunktion som Emmaboda Glassolutions Saint-Gobain har går det att bygga precis så fritt och öppet som det önskas, detta då glasen släpper in solvärmen utan att släppa ut rumsvärmen. Glasens låga U-värden gör dem så effektiva att vi kan välja mellan en vanlig vägg och ett glasparti utan att komfort eller energikostnader påverkas.

När jag åker hem över en soldränkt Ölandsbro, hinner jag njuta av den milsvida utsikten samtidigt som lokalradion spelar Here comes the sun med The Beatles. Kan inte vara någon tillfällighet. Så låt oss ta till vara på solljuset på bästa sätt när vi bygger byggnader utformade för oss människor och för det vi vill göra när vi vistas i dem – att bo och umgås, arbeta, tillfriskna i eller att utbilda oss.

Kontakta oss så hjälper vi dig med glasen.

03/09/2016 - 14:53
People